Jdi na obsah Jdi na menu

Nový projekt Matta Heafyho z kapely Trivium spojil síly s Nergalem

26. 2. 2022

010---trivium.jpgMatt Heafy (foto: Angelika Špicarová)

Již více než dvě dekády vede Matt Heafy americkou metalovou formaci Trivium. Posledních jedenáct let zároveň pomalu připravoval podstatně temnější projekt Ibaraki. Před časem oznámil, že je konečně hotovo, a nyní už známe všechny detaily. Debutové album „Rashomon” vyjde 6. května na prestižním německém labelu Nuclear Blast.

Matt Heafy zvolil netradiční přístup a přihlásil se ke svým japonským kořenům. Nahrávka by měla být částečně v japonštině, opírá se také o tamní mytologii a kultuře této asijské země je podřízena rovněž vizuální stránka. Významný podíl na desce má Ihsahn, tedy frontman stylotvorného symphonic-blackmetalového spolku Emperor, který Heafyho navedl na celkový koncept projektu. Výsledek ozdobil zpěvák polské kapely Behemoth Nergal. Ten svým vokálem přispěl do songu „Akumu”, k němuž vznikl sugestivní černobílý videoklip, který vzdává poctu performanci „Transiguration” francouzského umělce Oliviera de Sagazana.

Nergal ve tvrdé, ale přesto melodické skladbě, jež nezapře vliv polské extrémně metalové stálice, zpívá anglicky a i samotný Matt Heafy tentokrát nechal japonštinu stranou. Píseň napsal společně s Ihsahnem a poznamenává k ní: „‚Akumu’ se překládá jako noční můra. A já chci, aby si každý posluchač v tomhle songu našel svou vlastní interpretaci toho, co cítí ze slov, hudby a strašidelného vizuálu."

Text - zdroj: musicserver.cz/Jiří V. Matýsek