Jdi na obsah Jdi na menu

Českou republiku v létě navštíví Suzanne Vega!

25. 5. 2015

Live: Suzanne Vega

07.07.2015 Měšťanská beseda, Plzeň
08.07.2015 Státní zámek Sychrov

suzannevega2015.jpgSuzanne Vega (foto - zdroj: facebook.com)

Americká folková zpěvačka Suzanne Vega se chystá hned dvakrát koncertovat v České republice. Vystoupí 7. července v Měšťanské besedě v Plzni a 8. července na zámku Sychrov.

Autorka, producentka a vypravěčka příběhů newyorských ulic Suzanne Vega patří k nejvýraznějším postavám neo-folkového hnutí z druhé poloviny osmdesátých let. Ráda svůj původ spojuje s New Yorkem, kde začala ve druhé polovině sedmdesátých let vystupovat ve folkových klubech, ovlivněna především Bobem Dylanem, Leonardem Cohenem, Joni Mitchell ale také třeba Lou Reedem. Její debutové album z roku 1985 bylo nadšeně přijato kritikou a dobře se prodávalo hlavně v Británii. V roce 1987 se objevuje její první hit „Luka” z velmi úspěšného alba „Solitude Standing”.

Na začátku devadesátých let obletěl svět její obrovský hit „Tom´s Diner”, který nejprve vznikl jako bootleg, bez svolení autorky. Následně s jejím požehnáním vyšel oficiálně, držel se desítky týdnů ve všech světových hitparádách, kde doslova trhal rekordy a upevnil její pozici folk-rockové hvězdy.

Suzanne Vega aktivně spolupracuje s Amnesty International, účinkuje pravidelně na charitativních akcích a pořádá dobročinné koncerty podporující děti. Skladbu „Luka” napsala právě z pohledu zneužívané dětské oběti. Tato píseň byla nominována na Grammy a získala cenu MTV za nejlepší video ženské interpretky. I díky těmto aktivitám ji pojilo dlouholeté přátelství s Václavem Havlem.

Pro svou šarmantní neokázalost, výjimečný cit pro příběhy velkoměsta a poetiku ulice Suzanne Vega získala přízeň publika na všech světadílech. Její koncerty nepostrádají emocionální náboj a naléhavost, což jistě umocní nádherné historické prostředí Měšťanské besedy v Plzni a zámku Sychrov, kde její hudební mistrovství doplní dlouholetý doprovodný kytarista Gerry Leonard, známý mimo jiné také ze spolupráce s Davidem Bowiem a celou řadou dalších světových interpretů.

Vstupenky na oba koncerty jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketportal. Na plzeňské vystoupení se dají lístky sehnat ještě v sítích Ticketpro a Eventim.